Noć muzeja – Izložba maketa i još ponešto…

U zgradi Spomen-sobe Rečne flotile, u velikoj sali, postavljena je izložba maketa brodova, Izlozba-maketa-i-jos-ponesto_referenceaviona i oklopnih vozila. Većina izloženih maketa su plastični modeli, ali su izloženi i unikatni modeli ručno izrađeni od drvate, papira i metala. Izložbu upotpunjuje dokumentarni foto materijal sa aeromitinga širom Evrope, muzeja vazduhoplovstva I takmičenja. Takođe, predstaviće se maketarska raduonica sa prikazom sklapanja, bojenja I označavanja plastičnih maketa aviona, upotrebe alata…

18:00 -02:00

Da li znate: da je prva fabrika aviona u Jugoslaviji i Srbiji bila u Novom Sadu; da je na Dunavu kod Žeželjevog mosta bio „hidrodrom” na kome su poletali i sletali hidroavioni iz fabrike IKARUS; da je Jugovićevo, deo Novog Sada, dobilo naziv po Jovanu Jugoviću, komandantu Prvog vazduhoplovnog puka Kraljevine Jugoslavije…?

Kroz ovaj sadržaj, koji su vam pripremili Maketarski klub Novi Sad i IPMS Srbija u saradnji sa Rečnom flotilom Vojske Srbije, upoznajte i zavolite ovaj zanimljiv hobi.

Visit: nocmuzeja.rs/2013/Izlozba-maketa-i-jos-ponesto

Dreamliner iz Kraljeva – MXP 140 Tumaco YU-A015

Prvi put sam video ovaj avion izbliza i stvarno izgleda lepo.  Kokpit je interesantan i neuobicajen za avione koji se prave u Srbiji. Na ceneju su prokomentarisali  “Dremaliner”  uostalom evo slikica pa prosudite. Inace ovaj avion je proizveden avgusta 2011 godine u Kraljevu. Sajt kompanije koja pravi ovaj avion je na linku ispo galerije.

http://aeroeast.net/SR/

 

Slike sa Ceneja

S vremena na vreme Aircraft-Planet ce objavljivati zanimljive fotografije sa Cenejsog aerodroma po licnom izboru . Ako neko  ima interesantne fotografije sa ovog aerodroma od nastanka pa do danas  , a zeli da se vide    neka posalje rado cu objaviti sa  potpisom autora i propratnim tekstom ako ga ima. Adresa je u Kontaktu na naslovnoj  strani.